Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 25.01.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økende skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

I høyden vil nysnø og vind fortsette å gi nye, ustabile flakdannelser i leheng, fortrinnsvis mot øst og nord. Det vil flere steder være betydelige snømengder og det kan være mulig å løse ut store skred i noen heng. I heng som ligger utsatt til for pålagring kan det fortsatt være fare for naturlig utløste skred.
Under 800 moh vil regn i fersk snø gi fare for våte skred i bratte heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 24. januar 2020

Det er store variasjoner i snødekket etter mye
skiftende vær med kraftig vind og nedbør både som regn og snø. De siste to døgn har det kommet 70-110 cm snø, mest i indre fjellområder. Tidvis kraftig vind. Snøoverflaten består av fokksnø med varierende hardhet over skoggrensa, stedvis også i skogen. Vindutsatt terreng er bart eller avblåst til gammel skare. Det er store forskjeller i snømengde i regionen. I ytre- og lavere liggende strøk er det lite eller ingen snø.

Vedvarende svake lag av kantkorn ligger under bærende lag også på de høyeste toppene, og er derfor ikke et skredproblem.

Torsdag gikk det noen str. 1 skred pga. skavlbrudd, naturlig utløst.

Torsdag formiddag var det plussgrader og regn opp mot 1000 moh med kraftig vind fra SV.

Fjellvær

Fredag 24. januar 2020

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Perioder med stiv kuling.

Lørdag 25. januar 2020

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS